Забележителности край Варварски минерални бани спа хотел Аква Варвара в Родопите
Зaбележителности

В околностите на хотел Аква Варвара можете да посетите следните забележителности:


Главна църква „Света великомъченица Варвара“
Черквата е изключително интересна културна забележителност, която е строена през 1811-1814 г. Няма кубе, височината й е 4.20 метра, от които 1.50 метра са вкопани в земята. 

 

Баткунски манастир
Манастирът се намира в непосредствена близост до с. Паталеница, на 9 км от с. Варвара и може да бъде достигнат по асфалтов път с автомобил.
Баткунският манастир "Св. св. Петър и Павел" е основан през 11-12 в. в близост до крепостта Баткунион. 
Пред църквата расте вековна лоза, която е обявена за природна забележителност. Тя е най-старата лоза на Балканския полуостров.

 

Теснолинейната ж.п. линия
Единствената действаща теснопътна линия в България. Разстоянието от 125 км. между  крайните гари Септември – Добринище се изминава за около 5 часа със средна скорост 25 км/ч. Линията свързва Септември и Добринище, преминавайки през най-западната част на Горнотракийската низина.

 

tesnolineika

 

Природен резерват "Света Марина"
Местността „Света Марина“ е свързана с легенда за лековит извор, който помага за лечението на очни болести.
Понастоящем  местността е обявена за природна забележителност от национално значение.
Останките от манастирската църква са заградени от пет огромни вековни дъба, почитани в древността като свещени дървета посветени на гръмотвержеца Зевс.
До там може да се отиде пеш или с автомобил.

 

Хижа Равно боре
Хижа Равно Боре се намира в едноименната местност в Западните Родопи, на 1050 метра надморска височина в планинския рид Алабак, който е природна забележителност. 
Тази малка хижа над с. Варвара се помещава в двуетажна сграда с капацитет около 60 места. Преходът се извършва по маркиран маршрут.

Изходно място: Има пешеходна пътека, тръгваща вляво от паркинга на хотел „Аква Варвара“.

 

Параклис "Св. Илия" – с. Варвара
Намира се в планинската местност над с. Варвара. Може да се стигне по пешеходна пътека, която не е с висока степен на трудност.

 

Чепинска река
Чепинска река е приток на река Марица и извира на 800 м. югозападно от връх Малка Сюткя в Западните Родопи. Буйна и  пълноводна, тя е прочута с мряната си, криеща се в малките вирчета.
Ако сте любители на спортния риболов, екипът на Хотел „Аква Варвара“ ще организира за Вас това удоволствие.

 

Пещера "Снежанка" – гр. Пещера
Снежанка е една от най-красивите пещери в България. Наричана е още „Перлата на родопите“ и е включена в списъка на 100-те национални туристически обекта. Обявена е за природна забележителност. Намира се на 35 км. от с. Варвара в посока гр. Пещера. До пещерата се достига за около 45 мин. по стръмна еко пътека, като преди това има около 2 км. асфалтиран път.

 

Туристическа пътека „Панорама“
Екопътека „Панорама“ започва непосредствено зад хотела. Пътеката е приятна за разходка в планината и предлага красиви панорамни гледки.
От най-високата точка на пътеката пред Вас се разкрива широка гледка над областта „Варварски минерални бани“, също като от самолет.

 

Плиоценски парк Дорково  (изгубеният свят на мастодонтите)
На 19.09.2013 г. в Дорково бе открит първия по рода си "Плиоценски парк".
Плиоценският парк представлява най-голямото, известно на палеонтолозите струпване на кости от над 20 вида животни на едно място.
В музея учени, реставратори и художници са пресъздали реалистична плиоценска обстановка с картини, които посетителите могат да разглеждат на звуковия фон от красъците на маймуни, тръбния зов на хоботните и тропота от копитата на древните коне хипариони.
Една от основните атракции на музея е 4-метровата скулптура на мастодонта ананкус.
"Плиоценски парк" - Дорково е отворен за посетителите без почивен ден от 10:00 до 19:00 ч.
Паркът е разположен на 28 км от с. Варвара (25 мин. с кола).

 

Крепостта „Цепина“ –  последната родопска крепост
Крепостта "Цепина" се намира на едноименния конусовиден връх в покрайнините на село Дорково, на около 28 км от с. Варвара.
Територията на самата крепост обхващала 25 декара площ, обградена от масивни външни стени. В най-високата част на хълма се разполагали цитаделата и владетелският замък, укрепени с вътрешни стени.
През 1990 г. местността е обявена за природна забележителност.


 


Специални оферти

Настаняване

Ресторант